Hastalar İçin

İmplant Nedir?

Dental implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif tedavi şeklidir. Günümüzde ise dental implant kavramı yabancı kaynaklı bir kelime olmasına rağmen halk arasında da bilinen ve konuşulan bir kelime haline gelmiştir. Popülerliği artan implant kelimesinin Diş hekimliğine bilimsel bir kavram olarak girmesi ise son 20 yılda olmuştur. dental implantların kelime anlamına bakıldığı zaman dental dişle ilgili, implant ise doku içine konan, yerleştirilen anlamına gelen kelimelerdir. Dental İmplant ise; Diş eksikliğini gidermeye ve ağız bölgesinde kayba uğrayan kısımları tamamlamaya yönelik çene kemiğinin içine veya üzerine yerleştirilen ve implant adı verilen bir alt yapıdan dayanak ve tutuculuğunu sağlayan titanyumdan üretilen protez yapılardır. Basit olarak implant ise; Yapay bir dişin çene kemiği içine yerleştirilmesiyle doğal diş gibi görev yapmasını sağlamaktır. Bu yapılan implantlar sayesinde insanlar, zamanla kaybettikleri doğal dişlerinin yerine aynı konforunu sağlayan yeni yapay dişlere sahip olabilmekte ve yaşam konforlarını yeniden kazanabilmektedirler.

İmplant Tedavi Yöntemi, Ne Gibi Yararlar Sağlar?

İmplantın en büyük avantajı diğer konservatif tedavi yöntemlerine oranla çok daha sağlam, rahat ve güvenilir olmasıdır. İmplantı bu kadar başarılı yapan önemli unsurlardan biride tek başına bir yapı olmasıdır. Herhangi bir yerden destek almaya ihtiyacı olmadığı için de diğer dişleri hiçbir zararı yoktur. İmplanttan önce sıklıkla kullanılan köprü ve kuron tedavilerinde sağlam dişlerden destek alındığı için komşu dişler büyük oranda zarar görmekteydi. Bu açıdan bakıldığında bile implantların dişhekimlerine ve hastalara sunduğu avantaj çok önemlidir. İmplant tedavisinin önemli bir faydası da halk dilinde damak olarak bilinen ileri yaşlardaki hastaların kullandığı hareketli protezlere ürettiği etkili çözümlerdir. Hareketli protezlerin kullanımı zor olmakla birlikte altlarına yiyecek artıkları kaçabilmekte ve hijyenini sağlamak için sürekli çaba gerektirmektedir. Ağız içinde hareket ettikleri için çiğneme fonksiyonları zayıf olmaktadır. Diğer bir dezavantajı ise ağız içini komple kapladıklarından his kaybı oluşmakta ve kullanıcılarına çeşitli zorluklar yaratmaktadır. Günümüzde ise hareketli protezlerin yerine İmplantların üzerine yapılan sabit protezler almıştır. Bu sayede geleneksel protezlerde yaşan sıkıntılar tamamen ortadan kaldırılmıştır. İmplantlar hiç dişi olmayan total dişsiz hastaları dahi yeterli çene kemiği olması durumunda kalıcı çözümler üretmektedir. İmplantla yapılan protezler doğal diş formunda olduğu için sorunsuz olarak kullanılmaktadır.

İmplantların İyileşme Süreci?

İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra, iyileşme süresi oldukça kısadır. İmplant işlemi bitiriltikten sonra hekim tarafından hastaya gerekli uyarılar yapılır ve hastanın bir süre kullanacağı ilaçlar yazılır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra hasta yemek yemeğe başlayayıp normal hayatına dönebilir. Bazı durumlarda diş implantı genel anestezi altında yapılabilmektedir. Bu durumda hasta 4-5 saat gözetim altında kalabilmektedir. Hasta gözetim sonrasında doktorun söylediklerine ve uyarılarına dikkatle uymak durumundadır. Hasta söylenenleri harfiyen uygulamışsa herhangı bir sorun yaşamamaktadır.

Hangi Durumlarda İmplant Yapılır?

İmplantların Yapılma Sebebi?
İmplantların yapılma sebebi diş eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Tek diş kaybı, birden fazla diş ve bütün dişlerin eksikliği (total dişsizlik) durumlarında implant tedavisine başvurulur.

İmplant Hangi Durumlarda Önerilir?
Tek bir dişin kaybedilmesi halinde, komşu olan sağlam dişlere zarar vermeden tek bir implant uygulayarak, sağlam ve estetik olarak giderilmesinde. Dişsiz alt ve üst çenelerde; Diş kayıplarının ve meydana gelen travmaların sonucunda ya da fizyolojik olarak başlayan kemik erimeleri, çene kemiğinde gerilemeye ve hacminin de azalmaya neden olmaktadır. Aşırı kemik erimesi olduğunda da hasta protezini kullanamaz hale gelir. Bu durumda alt ve üst çeneye en az 2’ şer implant yapılır. Daha sonra protez yerleştirilen implantların üzerine oturtularak sabitlenir. Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında artış görülür. Büyük azı dişlerin kaybı durumunda; Dişsiz olarak sona eren arka bölgelere takılıp çıkarılabilen bir protez yerine bir veya daha fazla implant ile sabit bir köprü yapılabilir. arka bölge dişsiz sonlanıyorsa; hastalara takılıp çıkarılabilen hareketli, kaba ve kullanımı zor bir parsiyel protez yerine, yerleştirilecek birkaç implant ile sabit ve uyumlu bir köprü yapılabilir.

İmplantın Ömrü Ne Kadardır?

İmplantın Ömrü Ne Kadar? İmplantların ömürleri diğer konservatif diş tedavilerine kıyasla çok daha uzun ömürlüdür. Yapılan araştırmalara göre titanyumdan üretilen 30 yıl önce yapılan implantların bile yüksek oranda varlıklarını korudukları gözlenmektedir. İmplantların neden bu kadar uzun ömürlü olduklarını anlamak için titanyumun özelliklerine bakmak daha açıklayıcı olabilir.

Özellikleri:
– Titanyum insan vücudunda alerji yapmaz.
– Çelikten daha dayanıklı ve paslanmaz çeliğin özgül ağırlığından %75 daha hafif
– Titanyum kırılmaya ve bükülmeye karşı mekanik dayanıklılığı çok yüksektir.
– Titanyum çok kuvvetli bir paslanmazdır. Korozyona karşı paslanmaz çelikten daha dayanıklıdır.
– Titanyum çok yüksek derecede ısıya dayanıklıdır. Erime derecesi: 1650 °c
– Titanyum, birçok kuvvetli kimyasal’dan etkilenmez.

Neden İmplant

Dental implantların en büyük avantajı kişinin konuşma, yeme güçlüklerini ortadan kaldırması ve sosyal yaşamda iletişimin başlangıcı olan güzel bir gülümsemenin tekrar geri kazandırılmasıdır.

Doğal
Doğal diş formundadır. Kendi dişlerinizden ayırt edilemezler.

Estetik
Estetik ve dayanıklılık bakımından oldukça üstündürler.

Kolay
Sizi hareketli protez kullanma zorunluluğundan ve zorluğundan kurtarır,  hareketli protez kullanan kişilerin özgüvenini geri kazanmasına yardımcı olur.

Fonksiyonel
Çene kemiği erimeleri implant sayesinde azalır.

Doğal dişlerin aşındırılıp, köprü yapılması zorunluluğunu ortadan kaldırır.

Diş eti ve kemiği desteklediği için köprü protezlere oranla daha doğal ve estetik sonuç verir.

İmplant sayesinde daha sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanır.